Renosyd

Rune Restaffald

Hej, jeg hedder Rune. Kald mig bare Rune Restaffald.
Jeg er 10 år gammel og går i 4. klasse i Galten.
Jeg er kæmpe fan af Værdi-agenten!
Han er faktisk lige så sej som Messi.
Og så er han helt sikkert bedre til det med restaffald end Messi.
Det tror jeg i hvert fald.
Han har også det sejeste Agent-udstyr!
Og han kan fange Skralde-Skurke!
Det har jeg selv set. Vil du se med?

Vi har nemlig lavet en Rap om det – mig og nogle af de andre fra Agent-skolen:

På Agent-skolen lærer vi rigtig meget om restaffald. Og det vil jeg gerne fortælle dig om. Jeg vil fortælle dig om, hvad restaffald er. Hvad du skal gøre med det. Hvad restaffald bliver til. Og så skal vi se på, hvor meget restaffald, der er.

Hvad er restaffald?

 

Restaffald er faktisk det, du smider i skraldespanden på skolen eller derhjemme i køkkenet. Det er den rest, der bliver brændt hos Renosyd, når papir, emballager og værdi-affaldet til genbrugspladsen er sorteret fra. Restaffald kan altså ikke genanvendes, men det er ikke farligt for miljøet.

Der er også nogen, der kalder restaffaldet for dag-renovation og andre kalder det for husholdnings-affald. Både på Agent-skolen og hjemme hos os kalder vi restaffaldet for værdi, fordi affaldet bliver lavet om til værdi, når det bliver brændt. Det fortæller jeg dig mere om senere. Her kan du se, hvordan restaffald kan se ud:

Rune Restaffald02

Når skraldespanden er fuld, er det sikkert din mor eller far, der lægger skraldeposen ud i  beholderen til restaffald. Det kan også være, at du får lommepenge for at gå ud med den. Det gør jeg. Jeg er nemlig ved at spare op til et par sorte Agent-briller, ligesom dem Værdi-agenten har. Og til det nye FIFA 13!

Både henne hos Emballage Emil og Gorm Genbrugsplads træner de dig i at sortere alt det, du er med til at smide ud. Det er nemlig vigtigt, at affaldet er sorteret, så det affald, der kan genanvendes eller som er farligt at brænde, ikke kommer i skraldespanden.

 

Fakta:

Vidste du, at en pizzabakke faktisk er restaffald? Pizzabakken er godt nok lavet af pap - og pap er noget, vi genanvender. Men i pizzabakken er der madrester, du ikke bare kan skylle af. Og på Agent-skolen lærer vi, at der ikke må komme den mindste madrest ned til det pap, vi genanvender.

 

Hvad må du så smide i skraldespanden?

På Mission Mulig sorterer vi ALT affald, så vi er sikre på, at det forskellige affald bliver til værdi. Men restaffald kan jo ikke genanvendes. Du har garanteret ikke lyst til at lugte til din lillebrors eller lillesøsters brugte ble igen, vel?

En brugt ble er restaffald. Vi bruger den ikke igen, men den er heller ikke farlig for miljøet. Derfor må du gerne smide den i skraldespanden.

 

Alt det her er faktisk også restaffald, så det må du gerne putte i skraldespanden:

 • Aske fra brændeovnen, hvis du har sådan en. Husk at fortælle din far eller mor, at de skal komme asken i en pose, når den er afkølet og huske at lukke den helt tæt.
 • Bleer!
 • Elpærer og el-spare-pærer er faktisk farligt affald. Dem skal du aflevere på genbrugspladsen.
 • Emballage, som vi ikke kan genanvende. For eksempel mælkekartoner, pizzabakker og æggebakker lavet af pap.
 • Kattegrus - og det affald der kommer, når du gør rent ved din fugl.
 • Køkkenrulle og servietter, som er beskidt og fedtet.
 • Mad, som er for gammelt eller madrester.
 • Madpapir.
 • Papir og pap, der har været mad på.
 • Plastik glas og tallerkner, som vi kun kan bruge 1 gang.
 • Støvsugerposer

Hvad skal du så gøre med restaffaldet?

 

Nu ved du allerede meget om restaffald. Men er du klar til at tage med på Mission Mulig?? Før du kan komme med, skal du bevise, at du er værdi til at blive optaget på Agent-skolen. Det gør du ved at løse en hemmelig opgave! Opgaven handler om at hjælpe Værdi-agenten og din skraldemand. Måske kalder din mor og far ham for renovatøren. Det er ham, den tømmer din værdibeholder (skraldespand).

din hemmelige opgave skal du hjælpe Værdi-agenten og din skraldemand med at holde øje med din mor og far. Og måske også dine søskende. De ved sikkert ikke så meget om restaffald som dig. Du skal holde øje med 3 ting:

 • At jeres affald bliver sorteret rigtigt. Det er nemlig ikke så godt for ovnen på Renosyd, hvis der er metal i restaffaldet. Altså hvis din mor er kommet til at smide en makreldåse i skraldespanden.

 • At din mor og far lukker skraldeposerne godt, så restaffaldet ikke ligger løst i beholderen. Så kommer den nemlig til at lugte mega klamt.

 • At din mor eller far husker at køre værdibeholder ud ved siden af postkassen på de dage, hvor den bliver tømt. Værdibeholderen kan godt være meget tung, så du skal ikke køre den selv.

Her på billederne kan du se, hvordan I hjemme hos dig skal binde knuder på skraldeposen, før I lægger den i beholderen til restaffald. Kan du huske, hvor mange knuder det er?

 

Rune Restaffald03

Rune Restaffald04

Rune Restaffald05

 

Og så lige 1 ting til, inden du er klar til at aflægge Agent-Eden. Din skraldemand vasker faktisk din værdibeholder til restaffald 2 gange om året. Når beholderen er blevet vasket, er det en god idé at stille den på hovedet og lade den stå sådan, indtil den er helt tør. Det skal du lige huske at fortælle din mor og far…

 

Her på filmen kan du se, hvordan det ser ud, når din værdibeholder bliver vasket:

 

 

Fakta:

Vidste du, at alle os danskere efterlader 7 kg affald hver om dag? Hvor mange er I hjemme i din familie? Kan du så regne ud, hvor meget affald I laver hver eneste dag?

NU er du helt klar til at aflægge Agent-Eden og blive optaget på Agent-skolen! Du skal kunne Agent-Eden udenad, til når du og din klasse besøger Værdi-agentens assistent på genbrugspladsen:

 

Husk, at du skal råbe den:

Jeg sværger ved Værdi-agentens genbrugspistol,
at jeg aldrig vil smide værdier i skraldespanden!
- Gør jeg det, må du gi’ mig én på panden…!!
Når jeg har bevist, at jeg er duelig
vil jeg med på Mission Mulig
PAS PÅ, når vi går helt agurk!
For vi skal nemli’ fange den lede Skralde-Skurk!!

Hvad bliver restaffaldet til?

 

Fakta:

Vidste du, at det koster 10 kroner at fjerne 1 stykke brugt tyggegummi fra fortovet? Og vidste du, at tyggegummi kan ligge i naturen i 5 år, når en Skralde-skurk bare spytter det ud?

 

Dit restaffald bliver til værdi

Når din beholder til restaffald bliver tømt hjemme hos dig, kører skraldemanden restaffaldet til Renosyds kraftvarme-anlæg. Her bliver det brændt. Og fordi det bliver brændt, bliver restaffaldet faktisk til værdi. Det bliver nemlig både til el til cirka 8000 huse og til fjernvarme til cirka 6000 huse. Du kan nu få strøm til din iPad og varme på dit værelse.


Her på billedet kan du se, hvordan vi kommer fra restaffald til værdi:

Rune Restaffald07

 

Med skraldemanden på mission!

 

Her i filmen kan du tage med Anja og skraldemanden på mission. Anja kalder faktisk skraldemændene for hverdagens helte, fordi de rydder op efter os, når de fjerner vores affald. Hvad tror du, der ville ske hjemme hos dig, hvis skraldemanden ikke kom og tømte din værdibeholder?

Tager du med på mission, kan du se, at der faktisk er nogle steder, hvor de smider deres restaffald i skraldeposer af papir. Du kan også se nogle af de mærkelige og farlige ting, Skralde-Skurkene smider ud. Tager du med…??

 

Henkastet affald. Hvad er det?

Det affald, som bare bliver smidt i naturen eller på gaden, kalder vi for henkastet affald. Du ved godt, at vi kun må smide affald i skraldespanden eller i de rigtige beholdere. Meget af affaldet har jo værdi, fordi det kan bruges igen. Det glemmer voksne nogle gange.  

Det affald, der er blevet smidt på gaden eller i naturen bliver ikke lavet om til værdi, hvis det ikke bliver samlet op. Det ser ikke pænt ud, når affaldet fylder på gaden. Og det forsvinder ikke bare i naturen. Har du lagt mærke til, om der ligger affald og flyder på din vej til skole?


Fakta:

Vidste du, at et cigaretfilter, som nogle voksne bare smider, kan ligge i naturen i 1 til 5 år?

 

Film om henkastet affald

Både børn og voksne smider mere og mere affald i naturen. Det kan være alt fra is-papiret, slikposen til den tomme øldåse. Og rigtig mange spytter bare deres tyggegummi ud i naturen.

Her i filmen kan du se, hvordan det se ud, når Skralde-skurkene rigtig har været på spil.

Det er ikke noget kønt syn! Og det koster faktisk rigtig mange penge at fjerne alt det henkastede affald… Men heldigvis er der rigtig mange Skralde-agenter, der hjælper med at samle affald op. Vil du være med?

Hvor meget restaffald er der?

 

Fakta:

Vidste du, at Renosyd hvert år brænder 65.000 tons restaffald. Det er det samme som 6.500 store lastbiler!


Mad er restaffald. Når vi smider mad ud, vi kan spise, er det madspild
Fordi vi smider så meget ud, laver vi rigtig meget affald. Og i Danmark smider vi meget mad ud, vi faktisk kan spise. Det betyder, at vi spilder meget mad.


Værdi-agenten spiser op!

På Agent-skolen og på min egen skole har vi Hjemmekundskab. Jeg går nemlig i 4. klasse. Her lærer vi, at al den mad, vi laver, skal i munden. Ikke i skraldespanden. På den måde er vi med til at stoppe madspild.

Det er faktisk ikke særlig svært. Men I Danmark har vi alligevel et madspild på 540.000 ton om året. Det er det samme som 54.000 store lastbiler! Så meget madspild koster alle danskere 16 milliarder kroner om året. Det er 16 med 9 nuller på. Sådan ser tallet ud: 16.000.000.000. Det er langt, hva’?


Hvad er madspild?

Madspild kan for eksempel være:

 • At smide madresterne ud, i stedet for at gemme dem i køleskabet eller i fryseren.
 • At købe for meget ind, så I ikke kan nå at spise maden, før den bliver for gammel.
 • At smide maden ud flere dage før, den bliver for gammel.
 • At glemme at bruge al maden i køleskabet, før din mor eller far køber noget nyt.
 • At smide endeskiverne af brødet ud.
 • At smide de yderste salatblade ud, selvom de ikke fejler noget.
 • At hælde rester af mælk, vin eller juice ud, selvom det ikke fejler noget.
 • At smide mad ud, som har overskredet datoen for mindst holdbar til, men som stadig kan spises eller drikkes


Kan du selv finde på mere madspild?Stop spild af mad.dk kan du og dine klassekammerater hjælpe din lærer med at finde flere gode idéer til, hvad vi kan gøre for at bruge al vores mad.   

 

Fakta:

Vidste ud, at der flyder en gigantisk ø af henkastet plastik-affald rundt i Stillehavet? Og ved du, hvor stor den er? Prøv at gætte?

 

Rune Restaffald10